Το παξιμάδι έχει ταυτιστεί με τη διατροφή των Κρητικών. Όντας γνωστό από την Μινωική εποχή ως διπυρίτης άρτος, έχει σημαδέψει τον ελληνικό διατροφικό πολιτισμό. Μελετητές του περίφημου μινωικού πολιτισμού μάλιστα υποστηρίζουν πως οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν το παξιμάδι στη διατροφή τους, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να έχουν τροφή που διατηρούνταν κατά τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών τους.
Η Κρήτη έχει μια από τις πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις από την αρχαιότητα. Μια παράδοση αρωμάτων, υλικών, γεύσεων και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι και σήμερα. Το σημαντικότερο διατροφικό στοιχείο είναι το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους τόσο για τους Κρητικούς όσο και για τους λαούς της Μεσογείου.
Είναι βέβαιο ότι η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών οφείλεται στην παραδοσιακή διατροφή τους που αναμφίβολα αξίζει να ακολουθήσουμε καθώς και στη ποιότητα των προϊόντων, τα οποία συνήθως οι ίδιοι παράγουν.
Ο κρητικός ντάκος, αναπόσπαστο στοιχείο της Κρητικής διατροφής, διατροφικό μοντέλο που περιέχει νοστιμιά και προστατεύει την υγεία, αποτελεί την απλούστερη σύνθεση υλικών όπου το άρωμα του ελαιολάδου κυριαρχεί: μια στρογγυλή κριθαροκουλούρα, ψιλοκομμένη τομάτα, γνήσια κρητική ξινομυζήθρα, ρίγανη και βέβαια ελαιόλαδο. Με βάση λοιπόν την κριθαροκουλούρα μπορούμε να αναπτύξουμε καινούργιες ιδέες προσθέτοντας καινούργια υλικά στον ντάκο, διατηρώντας όμως πάντα τον υγιεινό χαρακτήρα του και τις καθαρές γεύσεις.