page-header
Νηστίσιμος χαλβάς με μπουκίτσες χαρουπιού

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μπουκιές με χαρούπι, χαρουπόμελο & θυμαρίσιο μέλι Κρητών Άρτος (τριμμένες σε πολύ ψιλά ψίχουλα)
  • ½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλ. μέλι
  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ½ φλ. νερό
  • ½ φλ. ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια, τριμμένα)
  • 40γρ. σταφίδες
  • ½ κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και (αν θέλουμε) το γαρύφαλλο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθούν τα γλυκαντικά και να αρχίσει να σιγοβράζει.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 5 λεπτά). Προσθέτουμε τις τριμμένες μπουκιές χαρουπιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο, μαλακό και λείο (περίπου 5 λεπτά). Προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα (ιδανικά σιλικόνης ή μεταλλική ελαφρώς λαδωμένη). Πιέζουμε καλά για να σταθεροποιηθεί και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε τον χαλβά και τον κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με επιπλέον ξηρούς καρπούς ή κανέλα.

Extra Tip!: Για πιο “βουτυρένια” υφή, πρόσθεσε
1 κουταλιά ταχίνι μέσα στο σιρόπι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
10′

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:
10′ – 12′

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8

ΔΥΣΚΟΛΙΑ:
ΕΥΚΟΛΟ

background
Δημιουργούμε με
Μπουκιές με Χαρούπι, Χαρουπόμελο & Θυμαρύσιο Μέλι
Back to top of page